Wat betekent HID xenon?

HID is de afkorting van High Intensive Discharge, oftewel gasontlading onder hoge druk. Een HID xenonlamp is dus een gasontladingslamp waarin xenon het gas is. HID is dus een kunstmatige lichtbron waarin licht word gemaakt doordat er elektrische stroom van wel 23.000 volt doorheen wordt gestuurd. Er zijn ook gasontladingslampen waarin andere edelgassen worden gebruikt maar die zijn ongeschikt voor gebruik in de xenonkit.

Hoe werkt een HID xenonlamp?

Om een HID xenonlamp te laten branden is elektrische stroom nodig, deze stroom wordt opgewekt door een ballast, ook wel starter genoemd.

Het scheikundige proces dat volgt klinkt erg abracadarbra, maar we leggen het toch stap voor stap even uit:

  • De in de lamp aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden de stroom: er vindt een gasontlading plaats.
  • Vrije elektronen, die onder invloed van het aanwezige elektrische veld worden versneld, botsen met de atomen van het gas en met de metaalatomen.
  • Bij deze botsing worden de elektronen, die zich in het hoogste energieniveau van het atoom bevinden aangeslagen naar een nog hoger energieniveau.
  • Bij terugval naar het oorspronkelijk energieniveau wordt een foton, oftewel elektromagnetische straling uitgezonden. Soms in de vorm van zichtbaar licht, maar ook vaak in de vorm van ultraviolette straling.
  • Deze straling wordt omgezet in zichtbaar licht door middel van fluorescerende stoffen, aangebracht aan de binnenkant van de lamp.
Categories: Xenon verlichting