Xenon verlichting fabeltjes
Er is veel bekend over xenonverlichting maar je komt ook veel lulkoek tegen, in dit artikel zullen we deze even tackelen
1. Smeltende koplamp door Xenonverlichting
Dit is natuurlijk onmogelijk als je de cijfertjes langs elkaar houdt, de standaard halogeenlamp is 55 Watt en een xenonlamp is 35 Watt. Het is dus onmogelijk dat een xenonlamp warmer word dan de halogeenlamp.
2. Xenon is verblindend
Tjah, als je je koplampen de hemel in laat schijnen of slechte kwaliteit lampen plaatst misschien wel. Maar een goed afgestelde koplamp houd de lichtbundel op de weg en verblind niet.
3. Xenon is verboden
In Nederland is het niet verboden om xenon achteraf te monteren in een halogeenkoplamp. Wat wel verboden is zijn slecht afgestelde koplampen die tegenliggers verblinden.
4. Xenon stoort op de boordcomputer
Deze stelling is deels waar en deels fabel. Zorg voor de juiste xenonkit die geschikt is voor een auto, motor of truck met zo'n CAN-bus boordcomputer. Onze Hilox Evolution xenonkits bijvoorbeeld.
5. Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe hoger de lichtopbrengst
Fout! Ook deze stelling klopt van gaan kanten, een 12.000K xenonlamp heeft een duidelijke violet-achtige gloed. Hoe meer kleur er door het licht van de lamp zit des te lager word de lichtopbrengst. Je kunt dit een beetje vergelijken met de discolampen/ par spots. Deze hebben vaak een blauwe filter voor de lamp, haal je deze filter weg, dan is de lamp bijna 2 x zo fel.
6. Met xenon ga je niet meer zien
Waar deze fabel vandaan komt weten we niet, maar degene die dit de wereld in heeft gebracht is duidelijk geen voorstander van de verkeersveiligheid. Xenon heeft namelijk als eigenschap dat de kleur licht die het geeft het meest op daglicht lijkt. Daarbij komt nog dat de lampen in Lumens gemeten 4 x feller zijn dan de standaard gloeilamp. De gloeilamp heeft zo'n 900 lumen, waar de hedendaagse Hilox Evolution kit wel 4200 lumen per lamp produceert.