10 Redenen om in het donker te gaan mountainbiken!

Nu het vroeger donker word gaan steeds minder mensen mountainbiken. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Je kunt namelijk gewoon blijven door biken, als je maar de juiste verlichting hebt zodat je de trails perfect kunt zien. Hieronder hebben we een top 10 verzamelt waarom je gewoon moet door blijven biken. Ook al is het donker 😉

1. In het donker mountainbiken maakt je een betere biker

In het donker is je gezichtsveld kleiner vlak voor je voorwiel. Wat je ertoe dwingt de trails op een nieuwe manier te berijden. Je concentratie word hoger, het zien van obstakels als takken en kuilen op het pad is nog nooit zo belangrijk geweest. Je leert sneller reageren op je omgeving en obstakels en je rijgedrag zal zich sneller aanpassen aan de situatie.

2. Oude paden worden weer nieuw!

Als je net als ik ben krijg je soms genoeg van het rijden op paden van dezelfde routes. Maar biken in het donker veranderd die oude saaie paden weer tot nieuwe. Een compleet andere beleving. Alsof je door een donkere tunnel rijd. Je adrenaline pomp weer door je lichaam op die saaie singletrack waar je al 1000 keer overheen bent gereden.

3. Donkere paden zijn lege paden

Als je het fijn vind om te fietsen in the middle of nowhere en dan ook nogeens niet gestoord wil worden door andere bikers die voorbij willen of tegemoet komen rijden. Als je gaar biken in het donker is de kans klein dat je ze tegenkomt. Dit resulteert in een snellere route (ja, ook in het donker!)

4. Heerlijke lage temperaturen

Vooral in de zomer is het fijn om ‘s nachts of juist heel vroeg te gaan biken. Het is dan lekker koel en je kunt s morgens genieten van een vaak prachtige zonsopkomst!

 5. Breek je rijschema open

Als je bijvoorbeeld een gezin hebt weet je dat je niet zoveel tijd meer op het parcours kunt doorbrengen. Daarom is biken in het donker in veel gevallen ook een uitkomst. De kids naar bed en jij gaat biken! Zo houd je meer tijd over om overdag dingen te doen!

6. Goed excuus om nieuwe spullen te kopen!

Ik weet het, ik weet het, mountainbiken is niet alleen een fietsen met versnellingen. Soms is het gewoon leuk om weer met nieuwe spullen te spelen. Wat absoluut niet mag ontbreken aan je al veel te grote assortiment is een MTB Led verlichting systeem. Rijden met een bak licht is ontzettend cool en kicken. Ook kun je er weer op uit om een nieuwe outfit scoren zodat je niet bevriest in de koude winter 😉

7. ‘s Nachts biken is socialer

In het donker biken is veel gevaarlijker dan overdag, dat mag duidelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat je niet meer alleen moet gaan. Maar het is wel leuker, gezelliger maar vooral ook veiliger om met zen 2en of meer te gaan biken. Bij terugkomst pak je met zijn allen nog een heerlijk biertje en een pizza. Dan is de avond toch compleet niet?

8. Ga conflicten met andere gebruikers van het parcours uit de weg

Ooit gehoord van mensen die aan “Night- Hiking” doen? Ik denk dat ze er zijn maar gelukkig zien we ze nooit. De kans dat je voetgangers tegenkomt op het parcours is dan ook zeer nihil. Zo heb je bijvoorbeeld geen last van ruiters en wandelaars met honden.

9. Aanschouw de lichtshow

Hier in Eindhoven zijn we heel wat gewend als het gaat om lichtshows. We hebben hier de bekende lichtjesroute en het inmiddels wereldberoemde Glow. Maar de fanatiek mountainbiker word eerder warm van een rauwe sessie “Night Biken”. Als je ‘s avonds de lichtshow van je eigen mtb led’s door de takken van de bomen ziet schijnen krijg je een heus voldaan gevoel!

10. Verleng je bikeseizoen

Als je gewend bent een aantal uur te biken na werktijd kan de winter met haar kort verlichte dagen roet in het eten gooien. Een goede set mountainbike verlichting kan hierbij helpen. Don’t be a caveman 😉  

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat