Dimlicht Led lampen test
In December 2017 zijn we door een nieuwsgierige journalist van Truckstart benaderd voor een deelname aan een veiligheids-special die in de 2e editie van Truckstar 2018 moest komen. Een special waar zeer kritisch gekeken wordt naar led producten waarmee je je halogeen koplamp kunt upgraden tot led koplamp. We leverde onze beste led kit, de XTR Black en de rest is geschiedenis. Deze test laat duidelijk zien waarom je kwaliteit boven kwantiteit moet kiezen. Het gaat in deze vooral om de veiligheid van jezelf en je tegenliggers. De test is weliswaar gedaan in een truck en bestelauto maar de uitkomst geldt natuurlijk ook voor alle andere voertuigen in zowel reflector- als lenskoplampen.
De reflector koplamp
Uit de test bleek dat de reflector koplamp het lastigst is om led in te plaatsen zonder af te doen aan het lichtbeeld en lichtopbrengst. Alle geteste leds zijn APK afkeur behalve de XTR black led. Het lichtbeeld was als enige goed of zelfs beter dan de standaard halogeenlamp. Onze led was ook de enige waarmee het lichtbeeld nog te finetunen was door middel van een handige verstelbare bus.
De projectorkoplamp/ lenskoplamp
Hierin waren alle leds goed tot acceptabel. Het beeld is correct, echter waren er duidelijke verschillen in de lichtopbrengst. Ook hier scoorde de XTR led het beste. Een haarscherpe en strakke licht/donker scheiding en een helder witte schijn. Dit was volgens de APK keurmeester ook de fijnste kleur die niet naar buiten uitwaaiert naar blauw of geel.
H7 Fitting
Er is gekozen om te testen met leds met H7 fitting omdat dit veruit de meest voorkomende fitting is in Europa. Natuurlijk zijn er vele andere fittingen als H4, H1, HB3 etc. Ook hierbij is het belangrijk dat een led met een van deze fittingen goed presteert in beide type koplampen.
Inbouwgemak
Het inbouwgemak varieert per merk en type voertuig. Bij het ene voertuig ben je in 5 minuten klaar, het andere ben je met een beetje pech een half uurtje bezig. Bij het testvoertuig de Iveco was de XTR led het enige product dat zonder aanpassing te monteren is. De overige leds waren ook passend te maken, een handige jongen zou bijvoorbeeld het veertje wat kunnen verbuigen om de led in de koplamp te krijgen. Alleen dan rest de vraag, blijft het altijd goed op zijn plek zitten zodat je geen tegenliggers verblindt?
i
Uiteraard ook voor auto’s en motoren
Deze test is weliswaar uitgevoerd op een truck en grote bestelauto maar de uitkomst geldt ook voor de koplampen van auto’s en motoren. Er zijn 2 type XTR LED kit, een voordelige XTR Grey met 3200 lumen en de krachtige XTR Black met 3600 lumen per lamp. Edit: De XTR Grey led kits worden niet meer verkocht sinds 2019. Naast de fijne XTR Black serie is er voor de kleinere portemonnee (of kleine lichtunits) nu een XTR S serie met passieve koeling.
Lichtopbrengst
Op 1 led na was de lichtopbrengst van alle leds meer dan de standaard halogeenlamp. Al moet je je afvragen hoeveel van de geadverteerde lumen nu echt uit zo’n lampje komt. De led van Autostyle claimt zelfs 7600 lumen te zijn; zelfs al zou dit voor 2 ledlampen zijn, dan kwam deze nog niet in de buurt van deze opbrengst. En al zou een led deze hoeveelheid licht produceren, wat heb je er aan als het niet schijnt waar het schijnen moet? De XTR kwam nog het meest in de buurt van de geclaimde lichtopbrengst. Al is het resultaat natuurlijk ook een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de koplamp zelf.
Boordcomputer CAN-bus
Op dit vlak hadden alle producten het zwaar, ook onze XTR led. Door een rekenfoutje in het prototype CAN-bus II module dat we ter beschikking hebben gesteld voor deze test werd er toch nog een foutmelding getoond in het dashboard. De verlichting werkte weliswaar feilloos maar de melding in het dashboard is niet wat we willen. Dit is het risico als je iets nieuws test in een gloedje nieuwe auto 😉 Inmiddels is dit probleem verholpen.
Koeling
Alle geteste leds worden gekoeld met een ventilator, het is opgevallen dat dit allen kogel gelagerde ventilatoren waren behalve bij onze XTR led. In de XTR led wordt een Maglev ventilator gebruikt, en dat is te horen: fluisterstil en geen gebrom. Een Maglev (magnetic levitation)
ventilator wordt in beweging gebracht door 2 magneetjes en een spoel. Doordat deze zweeft tussen de magneetjes is er geen slijtage en geen geluid van kogellagers. Je hoort dus alleen het geluid van de lucht. Zo’n ventilator gaat dus vele malen langer mee en koelt stukken beter waardoor er meer vermogen op de led chips gezet kan worden, en zodoende meer licht kunnen geven.
APK
Volgens de kritische APK keurmeester is er slechts 1 winnaar, de Hilox XTR. Dit was de enige led dat direct een goed lichtbeeld had. Het lichtbeeld werd zelfs iets beter toen de keurmeester de led nog een paar mm van positie veranderde.
LED Chips
Nee niet van Lay’s maar van Lumileds, dat is mede waarom onze XTR led zo goed presteert. Maar zelfs als er Lumileds zijn gebruikt kan het lichtbeeld slecht zijn vanwege onnauwkeurige positionering. Of in het geval van de Truckstar lichttest werd er een led geleverd met CSP chips ipv Lumileds, namaak dus. De COB led was het goedkoopst maar gaf ook het minste licht. De Autostyle led was voorzien van een soort Cree led, veel licht maar geen lichtbeeld in de reflectorkoplamp.
Conclusie
Doe goed onderzoek naar wat je koopt, het gros van de led producten op de markt is van dermate slechte kwaliteit (vaak te herkennen aan de opvallend lage prijs) dat dit voor onveilige situaties kan zorgen. Goedkoop is in veel gevallen duurkoop en dat zien we niet alleen terug bij led verlichting, maar ook bij andere consumentenproducten. Oja, pas op voor namaak en veelbelovende specificaties, zoals een oud gezegde klinkt: “Als iets te moois is om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Ongeveer 90% van alle aangeboden producten worden namelijk verkocht onder valse voorwendselen. Producten waarvan een lichtopbrengst geclaimd word van 4000 Lumen of hoger, dat is simpelweg (nog) onhaalbaar zonder af te doen aan de levensduur.
Wie de volledige test eens uitgebreid wil doorlezen kan hier de pdf versie downloaden.
Disclaimer: Alle aftermarket led en xenon zijn niet voorzien van ECE keur en zijn enkel bestemd voor circuit, autoshows, off-road en/of eigen terrein. Meer info bit.ly/ece-eu