Apk-keuring: hierop letten garages bij de jaarlijkse controles van jouw auto

Knipsel apk Apk-keuring: hierop letten garages bij de jaarlijkse controles van jouw auto

De jaarlijkse Algemeen Periodieke Keuring (apk) van je auto kan soms flink in de papieren gaan lopen. Je herkent zo’n situatie vast wel. Als je een beetje pech hebt, zijn er veel onderdelen van je auto defect of aan vervanging toe. En dan moet je een behoorlijk bedrag neertikken. Een geldbedrag waar je eigenlijk niet op gerekend had en dat nog lang zwaar op je maag ligt. Een risico is daarbij ook dat je helemaal geen autoverzekering kunt krijgen als je niet door de apk komt. Dit wil je allemaal niet, dus bereid je goed voor op je apk.

Neem maatregelen om hoge kosten te beperken

Er zijn gelukkig meerdere mogelijkheden om de jaarlijkse apk-kosten op te kunnen vangen, door je goed voor te bereiden op de keuring en door structurele lasten omlaag te brengen. Wat kun je zoal doen? De belangrijkste tip is om goed te anticiperen op zaken waar garages bij de apk op letten. Veel knelpunten die uit de apk komen en die jij moet betalen, kun je met een paar simpele handelingen zelf voorkomen. En dat scheelt je uiteindelijk flink in de portemonnee!

Waarop moet je precies letten?

De belangrijkste aspecten die je als autobezitter in het oog moet houden als de Algemene Periodieke Keuring er weer aankomt, hebben we hieronder als checklist voor je op een rijtje gezet. Neem de checklist goed door en bespaar daarmee op de onnodige kosten van veel apk ‘s. Waar wordt op gelet bij een apk-keuring?

  • Banden
  • Carrosserie
  • Geluiden
  • Gordels
  • Remmen
  • Sloten
  • Uitlaat
  • Verlichting
  • Wielophanging + stuurinrichting
  • Zicht

Aandachtspunten voor de verlichting van je auto

Ten eerste is het verplicht dat beide koplampen vlekkeloos werken. Controleer daarom je koplampen en bijvoorbeeld je (led) stadslichten en vervang deze vooraf, indien een van beide niet werkt. In alle gevallen geldt wel dat je bij nieuwe auto’s vaak niet zelf de lampen kunt vervangen. Houd hier dus rekening mee. In de tweede plaats is het een strikte apk-eis dat beide achterlichten volledig rood moeten zijn. Als het lampenkapje van je achterlichten kapot is, kan dit problemen opleveren, dus kijk hier goed naar. Ten derde moeten beide remlichten, beide knipperlichten, de alarmlichten, het mistlicht achter en de alarmlampjes in je dashboard goed werken. Voorts controleer je het lampje boven de twee nummerplaten. Zorg dat je lampenkappen schoon zijn en de reflectoren aanwezig. Als je dit allemaal in het oog houdt en zelf eventueel aanpast, zijn de kosten tijdens de apk waarschijnlijk wat lager.

Let op de hoogte van de autopremie

Niet alleen door te kijken naar waar je tijdens de apk op kunt besparen, kun je geld overhouden. Kijk zelf ook naar de autoverzekering die je hebt afgesloten en ga de autoverzekering vergelijken. De dekking is hierbij heel belangrijk. Na de apk weet je een beetje wat de auto nog waard is en of je deze wel heel uitgebreid moet verzekeren. Een uitgebreidere dekking betekent vaak ook een hogere autopremie. Krijg je hier niet naar vergoed bij schade, dan kun je beter een lagere dekking kiezen. Zo breng je de standaard vaste lasten ook weer wat omlaag. Auto’s van tien jaar verzeker je vaak met een WA-verzekeringen, auto’s tussen de zes en tien met een beperkt casco en een jongere wagen met een allrisk. Het bedrag dat bij schade aan de auto of bij diefstal wordt vergoed is daarbij een stuk hoger.

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat