Autoverlichting en de autoverzekering

led achterlichten

Het is in Nederland verboden te rijden met kapotte autoverlichting. Is er een lampje kapot, dan moet je dit meteen vervangen. Natuurlijk merk je het niet altijd meteen als je koplamp ermee ophoudt. Daarom moet je altijd reservelampjes bij je hebben. Word je aangehouden door de politie, dan bieden deze je vaak de mogelijkheid de lamp ter plekke te vervangen. Zo niet, dan kun je een boete van 140 euro krijgen. Hoe zit het met kapotte autoverlichting en een eventuele vergoeding vanuit de autoverzekering? Er zijn verschillende scenario’s. Daarover lees je in dit artikel.

Verzekering bij kapotte autoverlichting

Wij Nederlanders verzekeren ons graag voor alles wat maar kapot kan gaan. De auto hebben we dus ook goed verzekerd. Het is echter zinloos bij kapotte verlichting direct het telefoonnummer van de verzekeraar op te zoeken: defecte autolampen vallen onder normale slijtage en die wordt niet gedekt door je verzekering. Ga je de voorwaarden van je autoverzekering vergelijken met die van andere verzekeraars, dan zul je dat steeds weer zien.

Service autodealer

Er is echter wel een andere mogelijkheid om verlichting ‘gratis’ te vervangen. Sommige autodealers geven je bij het onderhoud van je auto een servicepas waarmee je allerlei kleine zaken gratis kunt laten vervangen of repareren. Heb je zo’n pas, dan kan het zomaar zijn dat je je defecte verlichting gratis kunt laten vervangen. Wil je de lamp zelf vervangen? Kijk dan in het instructieboekje om te ontdekken waar de lamp precies zit en hoe je deze moet vervangen. Is de lamp heet? Pas dan op en pak deze vast met een doekje!

Autolampen vervangen door Xenon of led

Om niet-werkende lichten zo veel mogelijk te vermijden is het handig om verlichting te kiezen die lang meegaat, zoals Xenon- of ledverlichting. Zoals gezegd worden kapotte autolampjes niet vergoed door je verzekering. Nu zijn autolampen niet extreem duur, maar als je een bekeuring krijgt omdat je zonder goede verlichting rijdt dan lopen de kosten snel op. Daarom kan het gunstig zijn eens te kijken naar het vervangen van je huidige halogeenlampen door Xenon- of ledverlichting. Van ledlampen is algemeen bekend dat ze zuinig zijn en lang meegaan. Nadeel is dat ze duurder zijn dan andere soorten verlichting.

Voor Xenon lampen geldt ook dat ze een langere levensduur hebben dan halogeenlampen. Ook zorgen deze lampen voor een betere zichtbaarheid en verbruiken ze minder energie. Daar staat wel tegenover dat ze duurder zijn en goed afgesteld moeten worden. Gebeurt dat niet, dan kunnen tegenliggers daar hinder van ondervinden.

Diefstal en schade verlichting

Moderne auto’s zijn steeds beter beveiligd tegen diefstal. Autodieven beperken zich daardoor steeds meer tot het stelen van onderdelen. Ook autolampen kunnen het doelwit zijn. Worden jouw koplampen gestolen, dan krijg je dit wel vergoed door je autoverzekering. Dan moet je wel minimaal een beperkt-casco-verzekering hebben. Deze dekking zorgt dat je schade door diefstal vergoed krijgt. De diefstal moet dan wel aantoonbaar zijn. Gaan lampen kapot door een ongeval? Dan kun je de schade wel (laten) vergoeden door de verzekering. Veroorzaakt een ander de schade? Dan is deze partij verantwoordelijk voor de vergoeding. Ben jij zelf de persoon die, bijvoorbeeld, tegen een paaltje rijdt? Dan kun je alleen met een allriskverzekering schade vergoed krijgen. Dit is namelijk de enige dekkingsvorm die schade die je zelf aan de auto veroorzaakt vergoedt. Let wel op, want door het claimen van schade lever je schadevrije jaren in. Hierdoor krijg je minder korting op de autopremie en daardoor kan het voordeliger zijn om reparaties van kleine schades zelf te betalen.

Waarde auto en verzekering

Heb jij dure verlichting op je auto laten monteren? Dan kan het, in combinatie met de dagwaarde van de auto, misschien verstandig zijn om een uitgebreidere verzekering te nemen dan enkel WA. Om te kijken wat voordelige opties zijn, kun je de autoverzekering vergelijken. Je ziet dan snel of het voordelig is je auto uitgebreider te verzekeren. Claim je diefstal bij de autoverzekering? Dan heeft dit vaak geen impact op de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Je bent immers niet verantwoordelijk geweest voor die diefstal; je hebt schade niet zelf veroorzaakt.

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat