Fotografeer je auto of motor als een Pro

Foto's maken als een pro, tips

Ben jij helemaal gek van auto’s en motoren en wil je leren hoe je de beste foto’s kunt maken met je smartphone? Lees dan vooral niet verder 😉

Tip 1: Kies zelf de focus

Je smartphonecamera focust in bijna alle gevallen helemaal automatisch. Niet heel erg handig, want daardoor stel je scherp op het verkeerde punt. Je smartphone camera vindt het lastig om scherp te stellen in moeilijke lichtomstandigheden, waardoor het een tijdje duurt voordat hij zelf de juiste focus te pakken heeft.

Je kunt de camera van je smartphone een handje helpen door even kort op het scherm te tikken op de plek waar je op wilt focussen. Hiermee geef je aan de camera aan dat hij dáár moet scherpstellen en houd je de focus dus in eigen hand, dit zorgt voor beste foto’s.

Tip 2: Flits uit, spot aan

De flits van de smartphonecamera is erg hard en niemand wordt er knapper van als je hem gebruikt. Liever standaard uitzetten dus. De nieuwste iPhones 6s en 6s plus hebben een nieuwe techniek gekregen waarbij het scherm oplicht als je een selfie neemt. Het is een zachtere vorm van flitsen, maar nog steeds is het niet ideaal. Soms ontkom je niet aan het gebruik ervan, maar als het niet perse hoeft: uitzetten die flits.

foto's maken als een pro

Tip 3: Houd je smartphonecarmera stil!

Welke camera knop je ook gebruikt, je merkt wel dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken ervan en het moment dat de smartphone daadwerkelijk een foto maakt. Het is een minieme vertraging, maar ik zie regelmatig mensen foto’s maken die daar geen rekening mee houden. Ze klikken en halen hun camera alweer weg.

In die beweging wordt de foto pas echt genomen. Gevolg: een onscherpe foto. Houd je camera dus twee seconden op zijn plaats en haal hem dan pas weg. Het zal je scherpere foto’s geven.

Tip 4: Inzoomen? Not done..

Met de smartphone camera’s is het alleen mogelijk om digitaal in te zoomen. Oftewel: hoe meer je inzoomt, hoe minder pixels je foto overhoudt. Het levert onscherpe foto’s op met veel korrels. Zonde toch?! Probeer het inzoomen dus te voorkomen.

En mocht je echt niet dichterbij je onderwerp kunnen komen, zoom dan zo min mogelijk in. Of doe het pas achteraf, zodat je zo precies mogelijk kan bepalen in welke mate je je foto wil bijsnijden.

Tip 5: Maak meerdere foto’s

Hoe meer foto’s je maakt, des te groter is de kans dat er een goed exemplaar tussen zit. Het maken van foto’s met een smartphone kost namelijk niks, behalve wat batterij dan. De foto’s die niet mooi zijn gooi je later gewoon weer weg.

Tip 6: Gebruik de HDR functie

Mocht je een HDR (High Dynamic Range oftewel Hoog Dynamisch Bereik) functie op je smartphone zitten, gebruik deze dan. Hiermee is de kans op een gave foto veel groter. Je smartphone maakt meestal 3 afbeeldingen, 1 overbelicht, 1 onderbelicht en een normale. Deze worden dan als lagen over elkaar heen geplaatst zodat je betere foto’s krijgt.

i

Pro Tip: Gebruik een hogere ISO waarde en sluitertijd in donkere situaties

Op sommige smartphones kun je instellingen wijzigen tot je een ons weegt. Zo kun je de sluitertijd en de ISO waarde aanpassen zodat je smartphone ook in donkere situaties beter presteert. Dan kun je bijvoorbeeld je auto of motor fotograferen met de verlichting aan in het donker.

ISO Hoe hoger je ISO waarde, des te meer licht wordt opgezogen door je camera. Het enige nadeel aan een hoge ISO waarde is dat je meer ruis/ korrels krijgt, daarom is het wellicht beter dat je gaat werken met een hogere sluitertijd. Hiermee krijgt je camera meer licht binnen. Zorg in dit geval dat je je camera muisstil houdt, of beter nog, gebruik een statief. Anders krijg je behoorlijk korrelige foto’s.

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat