Help! Mijn hond is in de rui!

Rui-tijd?! Wat kunnen we er aan doen?

Het hebben van een hond is fijn, maar die ellendige rui-periodes waarin de haren sneller loslaten dan dat ik ze kan op vangen kunnen me gestolen worden.
Omdat ik inmiddels wel 100 nieuwe honden heb kunnen maken van alle bosjes rondvliegend haar in huis, ben ik er eens ingedoken. Waarom? Hoezo? En nu? Ik geef je alle info die ik heb kunnen vinden, wellicht komen we nog tot de ultieme oplossing.

Wat is de rui?

De rui wil zeggen dat honden hun vacht beginnen te verliezen. Ik heb het dan niet over kaal worden -dan is er iets mis-, maar over de over plaats maken voor de nieuwe vacht.
In de ideale wereld heeft de hond “maar” 2 rui periodes: Van wintervacht naar zomervacht en van zomervacht naar wintervacht. Deze laatste begreep ik zelf niet heel goed, hoe kan een dunnere
vacht nu uitvallen voor een dikkere vacht? Waarom komen er niet gewoon geen haren bij? In plaats van dat ze uitvallen? Omdat ik vast niet de enige ben die met deze levensvraag loopt te worstelen heb ik dit even uitgezocht.
Het antwoord is eigenlijk niet heel spannend: De vacht verandert gewoon. De ene vacht eruit, de andere komt er voor in de plaats.

Wanneer is de rui?

Zoals ik eerder al zei zal de hond in de ideale wereld 2 keer per jaar verharen. In april/mei en in oktober/november, deze periodes kunnen tussen de 3 en 6 weken duren. Helaas zijn er
honden die het hele jaar door lijken te ruien, dit kan verschillende oorzaken hebben:

– De temperatuur (zowel binnen als buiten) werkt niet mee.
Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat wanneer de winters zacht zijn en wij onze vriendjes lekker binnen houden, het proces in de war wordt gegooid. Wanneer het niet koud genoeg is zal de wintervacht weer uitvallen.
Voor de zomer geldt het tegenovergestelde, wanneer het niet warm genoeg is zal de wintervacht weer zijn intreden willen doen.

– Ik heb ook gezien dat te veel (en te hard) borstelen juist weer kan zorgen voor extra haar verlies. Wanneer je fanatiek met de borstel blijft zwaaien haal je niet alleen de losse haren eruit, maar trek je ook de nieuwe haren weer los.
Houd het bij max. 1 keer in de 2 weken goed borstelen en je zit goed.

hond in rui

Wat doen we eraan?

Dé vraag der vragen, waar niemand het gouden antwoord op heeft. Maar ik heb wel wat tips gevonden, komen ze:

  • Tip 1: Goede voeding. Uiteraard zijn de Barkz brokken uitermate geschikt, onze Hera verhaart ook netjes binnen de richtlijnen.
  • Tip 2: Borstelen of kammen met het juiste gereedschap. Om zeker te weten dat je de juiste spullen gebruikt kun je advies vragen bij de dierenspeciaalzaak of de dierenarts.
  • Tip 3: Was je hond een keer goed. Tijdens het wassen spoel je alle losse haren weg. Gebruik voor de wasbeurt hondenshampoo en was je maatje niet te vaak (kan weer irritatie geven aan de huid).
  • Tip 4: Er wordt op internet zelfs gesproken over lichtjes (met koude lucht uiteraard) de hond te fohnen, zo blaas je alle losse haartjes weg. De foto’s van deze stap zien we graag verschijnen.
  • Tip 5: Al is het maar om even je huis aan kant te maken zonder weer achter nieuwe plukken aan te gaan: Breng je hond een keer naar de trimsalon, hier worden stap 2,3 en 4 netjes voor je gedaan.

hond in bad

Extreme haaruitval

Heeft jouw viervoeter echt last van extreme haaruitval (lees kalle plekken)? Dan is het misschien tijd om even de dierenarts te raadplegen.
Honden kunnen last hebben van stress, hormoonproblemen of allergieen en daardoor extreem haren gaan verliezen. Het hoeft niet altijd iets ernstigs te zijn, maar bij twijfel, vraag een expert.

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat