Wanneer is het té warm? Onze doggies kunnen de warmte alleen maar kwijt door te hijgen, voor vele wel al een bekend fenomeen. Maar hoe weet je nu wanneer je maatje het te warm heeft? Alle baasjes zullen het met me eens zijn, je kent je eigen hond. Je ‘ziet’ het als er iets niet goed is. Dus onze tip: Kijk naar je hond!
Het is verstandig om bij de volgende symptomen even extra op te gaan letten:
- Hond ademt veel te snel
- Hond heeft een te hoge hartslag
- Hond wil niet eten en is lusteloos
- Hond begint te braken
- Hond reageert haast niet op prikkels (hitteshock)
Wat doe je eraan?
Mocht je iets van de bovenstaande symptomen bespeuren, zorg dan dat je je hond laat afkoelen.
Zorg voor plek in de schaduw of binnen en zorg voor een verse bak water. Je kunt je hond daarnaast afkoelen door de kop, oren, hals en poten nat te maken. Gebruik hiervoor geen ijswater, hier zouden we zelf ook een hartverzakking van krijgen.
i
Afkoelen door te zwemmen
Als jouw maatje graag zwemt is dat uiteraard een mooie manier om af te koelen. Maak je hond eerst even nat met het zwemwater, zo is het lichaam al een beetje gewend aan de koelere temperatuur. Wist je al dat de veilige Hilox LED halsbanden ook in 100% waterproof te bestellen zijn?
Let er op dat er ook zoiets bestaat als een hitteshock. Dat merk je aan je maatje wanneer hij of zij niet of nauwelijks op prikkels reageert, en de ademhaling en hartslag snel en hoog zijn. Bel in dit geval ook meteen je dierenarts.
Auto en Asfalt
Om heel eerlijk te zijn willen wij bij Hilox niet te veel aandacht aan dit punt besteden, puur omdat we het een erg triest onderwerp vinden. Maar vooruit, ook van ons uit nog een waarschuwing: Laat je hond niet alleen in de auto als de temperatuur boven de 20 graden is!
Ga je naar een pretpark? Winkelcentrum? Of dierentuin misschien? Laat je hond dan gewoon thuis en kijk de buurvrouw even lief aan.
Verbrande pootjes!
Let er ook op dat het asfalt erg heet kan worden bij zomerse temperaturen. Om verbrande pootjes (en een hitteshock) te voorkomen is het advies om in de ochtend een wandeling te maken en in de avond, als het weer is afgekoeld.
i
Hoe heet is het nu werkelijk?
In onderstaande afbeelding krijg je een goed beeld van hoe heet het asfalt en de auto nu daadwerkelijk worden.
Zonnebrand
Uh, zonnebrand? JA! Wanneer je hond een dunne vacht heeft, of zelf wat kale plekjes, kun je hem of haar insmeren met zonnebrandcrème. Is geen moetje, maar wel handig om te weten. Verbranden is voor de hond namelijk net zo pijnlijk als bij de baasjes.
i
IJsjes!
Onze hond Hera is dol op ijsjes. Wil jij er ook een voor jouw viervoeter maken? Gooi dan wat brokjes in een plastic bekertje, zet er een lekkere Dentastick in en vul het bekertje met water. Even invriezen en voila!