LED Upgrade Koplamp Feiten en Fabels

Stelling 1.

Je zult het vast wel eens gehoord hebben; "Ja, ik reed gister over een donkere weg en zag niks meer, allemaal de schuld van aftermarket LED verlichting!".

Dit is zowel fabel als feit. Het is een feit dat als je niet de juiste verlichting plaatst en/ of je koplampen niet goed afstelt dat je tegenliggers gaat verblinden. Het is een fabel omdat goede led verlichting een goed lichtbeeld heeft en met een juiste afstelling geen tegenliggers kan verblinden. Het zorgt juist voor extra veiligheid omdat je meer ziet en beter gezien wordt, ook overdag.

TIP 1: Bespaar niet op goede verlichting, laat je niet verleiden door lage prijzen en mooie praatjes van verkopers van o.a. Chinese websites. Goedkoop is meestal duurkoop.

TIP 2: Controleer op z'n tijd de afstelling van je koplampen, ook met halogeen! Dit wordt al eens per jaar bij de APK gedaan, maar als je merkt dat tegenliggers gaan seinen en geïrriteerd raken dan is het hoogtijd dat je je koplampen opnieuw moet afstellen.

led koplamp dimlicht test

Bovenstaande test is gedaan door TruckStar Magazine in samenwerking met een Iveco APK keurmeester. Lees de volledige test

Stelling 2.

LED verlichting wordt te warm voor mijn koplamp.

Er even vanuit gaande dat je een goede kwaliteit LED hebt is dit een totale fabel natuurlijk. Led verlichting, mits goed gekoeld, wordt ongeveer 60% minder warm dan de standaard halogeenlamp. Om even met cijfers te smijten: halogeen (55W) wordt een dikke 200 graden Celsius heet, waar een goede led max. 95 graden wordt. Installeer dus nooit halogeenlampen van 100W of meer, je kunt wel raden wat dit voor een gevolgen heeft voor een kunststof koplampje.

Stelling 3.

LED verlichting is strafbaar.

Deels fabel, deels feit. Het is een feit dat als je slechte verlichting voert en tegenliggers verblindt je auto niet voldoet aan de wettelijke eisen die daarvoor gesteld zijn. Je hebt dus kans op een prentje als de afstelling van je koplamp niet in orde is, dit heeft verder niks te maken met de lichtbron. Of het nu halogeen, led of xenon is, dit maakt geen verschil. Zorg dat je je koplampen controleert na het vervangen van een lampje of ga naar de dichtstbijzijnde garage om dit te laten controleren voor een paar euro. Hetzelfde geldt voor verlichting in het buitenland

Het is een fabel dat led an sich strafbaar is, deze lichtbron wordt namelijk gewoon goedgekeurd bij de periodieke APK, zolang het lichtbeeld maar goed is en je geen tegenliggers verblindt.

Stelling 4.

LED verlichting is nog niet volwassen en is maar een beetje feller dan standaard halogeen.

Dit is een fabel. Althans anno 2018, we zijn al bij de 4e generatie led's voor koplampen, de producten worden steeds innovatiever en beter. Maar dit wil niet zeggen dat elke led goed is. Laat je dus goed informeren, en zoals we bij stelling 1 al aangaven laat je niet te snel verleiden door prijs en praatjes. Niet alle leds doen wat ze zeggen

Categories: Led Dimlicht kits