Met de auto op vakantie? Wij geven je tips & tricks!

Met de auto op vakantie, tips

Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Dan is het goed om te weten hoe de wetgeving is. Ondanks dat we met de auto meestal binnen de EU blijven, zijn de regels in deze landen niet gelijk.
We hebben 10 vakantielanden uitgekozen en uitgezocht wat je verplicht moet meenemen om de weg op te mogen. Houd wel ook even rekening met het volgende: Ga je naar bijv. Frankrijk, dan rijd je waarschijnlijk ook door België en Luxemburg.
Kijk dus ook even naar de regeltjes van deze landen.

1. Nederland

Nog altijd gaan er miljoenen Nederlander gewoon lekker op pad in eigen land. Met weer en wind aan de wandel, kuilen graven rondom de caravan, barbekoeken met een dikke trui gaan: Het is genieten hier in Nederland.
Wanneer je je met de auto verplaatst heb je geluk in Nederland. Buiten de APK en verplichte verzekering zijn er geen moetjes. Wel heb ik nog de volgende adviezen gevonden:

  • Veiligheidsvestje – Stylish wachten op de ANWB. Oh en koop er ook een voor je vriend/vriendin en kinderen, wel zo aardig.
  • Gevarendriehoek – Niet verplicht om bij te hebben, wél verplicht om te gebruiken bij een ongeval. Uuhh.. huh?
  • Reservelamp – Eigenlijk niet nodig als je met Hilox lampen rijdt 😉
  • Reservebril – Voor wanneer de airco je lenzen eruit blaast
Dashcam

De dashcam wordt steeds populairder, we hebben daarom ook voor je uitgezocht wat de regels zijn. In Nederland mag je een dashcam gebruiken, wel kan en mag men/een rechter moeilijk doen als het gaat om privacy. Wanneer je iets publiceert is het belangrijk dat wanneer je geen toestemming hebt, je de persoon niet herkenbaar in beeld zet. Wil je het filmpje gebruiken als bewijsmateriaal na bijvoorbeeld een aanrijding? Dan bepaalt de rechter of het filmpje wordt toegelaten.

2. België

Wie houdt er nou niet van, een relax vakantie in België. Naast het gezellige Antwerpen en Brussel, kun je ook heerlijk toeven in al het moois wat de belgen D’ardenne noemen. Van hier naar daar kost meestal niet veel tijd, maar als je niet op
let kost het je wel wat euro’s. De buren zijn op de weg wat strenger, dit is verplicht:

  • Veiligheidsvestje – De bestuurder moet er sowieso eentje hebben en dragen bij pech of een ongeval.
  • Gevarendriehoek – Hebben en gebruiken.

Extra: Auto’s met een Belgisch kenteken moeten voorzien zijn van een verbanddoos en brandblusser. Onze gele plaatjes worden daar over het algemeen niet op gecontroleerd, maar als je discussies met de flikken wil voorkomen kun je beide aanschaffen.

Dashcam

In België mag je een dashcam gebruiken, zijn ze hier iets strenger. Publiceren van een persoon mag je niet zonder uitdrukkelijke toestemming, dit is verboden. Wil je het filmpje gebruiken als bewijsmateriaal? Dan bepaalt de rechter of het filmpje wordt toegelaten, wel is ook hier weer belangrijk dat de gefilmde persoon direct na (bijvoorbeeld) het ongeval op de hoogte wordt gebracht van het feit dat je het filmpje hebt en wilt gebruiken.

tips autovakantie Europa

3. Frankrijk

Eau Eau wa beau! Ieder jaar racen we masaal door Belgique heen, om te genieten van het mooie Frankrijk. Dit mega grote Europese land is in het verkeer een stuk strenger.

  • Veiligheidsvestje – Voor álle inzittenden en binnen handbereik. Oh, én het moet voldoen aan de EN471-norm*
  • Gevarendriehoek – MOET! Maar ook weer niet. Op de snelweg is het te gevaarlijk dus niet. doen.
  • Alcoholtest – Deze moet je bij je hebben, maar je krijgt waarschijnlijk geen boete wanneer je het vergeten bent. De “waarschijnlijk” zal ‘m zitten in het feit of je poepiezat de agent begroet of gewoon -zoals het natuurlijk hoort- nuchter in je voiture zit.
  • Reservelamp – Moet niet, mag wel.
  • Reservebril – Moet niet, mag wel

Extra: Om het land niet te veel te vervuilen werkt Frankrijk met vast en tijdelijke milieuzones.

  • Vast: Hier mag je alleen in met een geldige milieusticker, dit is bijvoorbeeld in Parijs het geval.
  • Tijdelijk: Wanneer er even iets te veel vervuiling is, gaat de stad op slot en kom je er alleen in met een sticker. De sticker is alleen bestellen via certificat-air.gouv.fr en kost op dit moment € 4.20 incl. verzending. Op basis van de uitstoot krijg je 1 van de 6 kleurtjes toegestuurd, deze plak je rechtsonder op de voorruit (aan de binnenkant uiteraard).
Dashcam

In Frankrijk mag je een dashcam gebruiken, en ze zijn erg soepel. Je mag de beelden publiceren en eventueel gebruiken voor een gerechtelijke procedure. Wel vraagt het land om ten alle tijden respect te hebben voor de privacywetgeving.

Tips autovakantie

i

Veiligheidsvestje

Naast het hebben van één of meerdere vestjes, vinden de meeste landen het ook prettig als de vestjes voldoen aan de EN471-norm. Dit wil zeggen dat de vestjes fluorescerend geel, oranje of rood moeten zijn, en voorzien van retro-reflecterende banen.

4. Spanje

Ga je dit jaar naar de Costa? Dan doorkuis je met de auto wel een paar landen. Voordat je met de billen in het zand kunt gaan zitten, moet je nog even rekening houden met de regels in Español:

  • Veiligheidsvestje – Deze zijn verplicht voor iedereen in de vehículo, in ieder geval bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom.
  • Gevarendriehoek – uno o dos? Dat is de vraag. 1-tje moet sowieso, en om een verhitte discussie met handen en voeten te voorkomen is een tweede aan te raden. Deze tweede is eigenlijk alleen verplicht voor auto’s met een Spaans kenteken. Maar ge wit ooit
    nooit nie.. en we wilen de Spaanse autoriteiten niet boos maken.
  • Reservewiel – In plaats van wegen zonder kuilen, een auto mét reservewiel of reparatieset. Rijdt de auto op run-flat banden? Dan hoef je uiteraard niets bij je te hebben.
Dashcam

Voor Spanje zeggen wij –> Niet doen. In dit land mag je niet zomaar in openbare ruimtes filmen, mag je het niet aanraken tijdens het rijden, mag het je zicht niet belemmeren (al vinden we dit vrij logisch) en gelden er hele specifieke regels wat betreft de beveiliging van de data (welke regels dat zijn, is ons niet bekend), én moet iedereen in het voertuig weten dat je filmt. Wil je het gebruiken in de rechtzaal? Het is ons nog niet duidelijk geworden of een rechter dit oké vindt of niet. Om deze strenge regels geven wij het advies de camera daar even weg te stoppen.

5. Italie

Het kan natuurlijk dat je voorkeur uit gaat naar hutje-mutje met andere Nederlanders neer ploffen aan het Gardameer, of naar een polonaise achtige wandeling in Venetie, of de 20 gekleurde huisjes bekijken in Cinque terre. Om in het prachtige “Bella Italia” te komen, moet je wel ook aan wat regeltjes houden.

  • Veiligheidsvestje – Meenemen voor je jezelf én iedereen die met je mee gaat.
  • Gevarendriehoek – Eindelijk duidelijk: Meenemen en gebruiken bij pech of een ongeval.
Dashcam

In Italië mag je een dashcam gebruiken. Publiceren mag, maar ook hier gelden regels met betrekking tot de verwerking van de data en de privacy. Let er vooral even op dat een kenteken ook valt onder privacy, je mag dus zonder toestemming van de eigenaar het kenteken niet zomaar delen. Het is (nog) onbekend of een rechter de filmpjes wil opnemen als bewijs.

checklist autovakantie

6. Duitsland

2 Jaar geleden stond dit mooie land nog met stip op nummer 1, en ook dit jaar pakken weer veel Nederlands de auto richting gezellige Duitse dorpjes of mooie natuur. Ga jij ook? Dan moet je het volgende meenemen in de auto:

  • Veiligheidsvestjes – Meenemen en als het kan binnen handbereik.
  • Gevarendriehoek – eindelijk een land met een standpunt –> 1-tje meenemen én gebruiken!
  • Verbanddoos – De eerste in het rijtje waarbij een pleister ook hoog scoort. Zorg voor een goed gevulde trommel.

Extra: Onze buren doen het lekker groen, en werken met Umweltzones. Deze milieuzones mag je alleen in met een milieusticker. Je kunt een sticker online bestellen, bij de ANWB of bij het GWK wisselkantoor (op de meeste stations te vinden) halen.
Aan de hand van de uitstoot van jouw voertuig krijg je een groene, gele of rode sticker. Deze plaats je rechtsonder tegen de voorruit. De kosten worden bepaald door het punt waar je de sticker koopt, en kunnen variëren tussen de 5 en 50 euro. Shop dus
even goed is het advies.

Dashcam

In Duitsland zijn ze streng als het gaat om de dashcam. Er staat nergens dat het niet mag, maar toch wordt het gebruik hier afgeraden na een uitspraak van een rechter: Publiceren mag niet i.v.m. de privacy, het kan je een boete opleveren. Wil je het filmpje gebruiken als bewijsmateriaal? Dan bepaalt de rechter of het filmpje wordt toegelaten, wel is het belangrijk dat het filmpjes zijn van max. 30 seconden die kunnen worden overschreven. Een hoop gedoe dus, maar de keuze is aan jou..

7. Oostenrijk

Jawohl, ook Oostenrijk is een favoriet onder de Nederlanders. Steeds vaker kiezen we ervoor om ook de zomers door te brengen tussen de bergen. Ga jij ook? Let dan even hierop:

  • Veiligheidsvestje – Hebben en gebruiken bij pech of een ongeval.
  • Gevarendriehoek – Hebben en gebruiken bij pech of een ongeval.
  • Verbanddoos – Hebben en gebruiken bij pech of een ongeval.

Extra: Om de weg te gebruiken heeft je auto een Vignet nodig. Een vignet bestel je voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Voor 10 dagen ben je op dit moment € 11.95 kwijt en je koopt het bij de ANWB. Zit je dit nu te lezen terwijl je al onderweg
bent? No worries, je kunt bij de Oostenrijkse snelwegovergangen ook een vignet kopen.

Dashcam

In Oostenrijk zijn ze flauw, maar wel duidelijk: Verboden. Het is verboden om zonder toestemming personen of openbare ruimtes te filmen. Je mag een filmpje overigens wel als bewijs gebruiken bij problemen, houd er dan wel even rekening mee dat je dan een boete krijgt (omdat je dus toch gefilmd hebt).

vakantieklaar maken van de auto

8. Zwitserland

Je kunt dit jaar natuurlijk ook naar het mooie Zwitserland. Een stevige wandeling in de bergen maken en daarna los gaan met een doos Zwitserse chocolade…. Zwitserland heeft maar 1 eis, dat is de gevarendriehoek. De rest mag, maar moet niet.
Je hebt nest als bij buurland Oostenrijk ook een Vignet nodig, en deze kost op dit moment € 38.70. Dit vignet is een jaar geldig en te bestellen bij de ANWB.

Dashcam

In Zwitserland wordt het weer wat lastiger: Het mag, maar het wordt ten zeerste afgeraden. In verband met de privacywetgeving zijn ze hier erg streng, het geeft je meer problemen dan voordelen. Gebruik je ‘m toch? Plaats de camera dan altijd op het dashboard, zorg ervoor dat het je zicht niet belemmerd (duh) en bedien de camera niet tijdens het rijden. Een rechter bepaald of het filmpje gebruikt mag worden in een rechtszaak.

i

Milieuvriendelijk

Gelukkig zijn er steeds meer landen bewuster bezig met het milieu en daarmee ook met de impact die uitstoot van auto’s kan veroorzaken. In Oostenrijk en Zwitserland mag je überhaupt alleen maar rijden met een sticker of Vignet, voor andere landen volstaat een sticker in de drukbezochte steden. Ga je op pad? Zorg dat je op tijd een sticker of Vignet in huis hebt, dat scheelt je hoge boetes. Plaats de sticker altijd goed zichtbaar achter de voorruit (vaak rechtsonder, of ter hoogte van de binnenspiegel)

9. Denemarken

Het kan natuurlijk ook zijn dat je dit jaar kiest voor 1 van de gezellige havens of mooie stranden in Denemarken. Om in het land van Lego te komen geldt maar 1 moetje: De gevarendriehoek. Verder moet niks en is het gebruiken van
gezond verstand ook hier gewoon aan te raden.

Dashcam

De Denen zijn wat soepeler: Het mag, en heb vooral respect voor andermans privacy. Let bij het gebruiken van de camera wel even op het volgende: Snoer + camera mogen het zicht niet blokkeren. Of een rechter het filmpje wil accepteren als bewijs is ons (nog) niet duidelijk.

10. Luxemburg

Oke, de kans dat je hier op vakantie gaat is kleiner dan de kans dat je er door heen rijdt. Maar juist om die reden benoem ik het mooie Luxemburg wel even. In Luxemburg ben je namelijk wél verplicht een veiligheidsvestje en een gevarendriehoek bij
je te hebben. De hesjes heb je nodig voor iedereen die met je mee rijdt. Uiteraard hoef je ze alleen aan bij pech of een ongeval.

Dashcam

In Luxemburg geldt: Verboden. Ja, je mag de camera bij hebben. Nee, je mag de camera niet gebruiken. Een wetgeving met betrekking op de beveiliging van de data verbiedt het gebruik. Je mag een filmpje voor een strafzaak gebruiken, wel kun je zelf dan vervolgd worden voor het feit dat je überhaupt gefilmd hebt.

wat moet er verplicht in de auto

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat