Mountain Bike Night Ride – How To

Een paar dagen geleden schreef ik een artikel over de top 10 redenen om te gaat “night biken”, waarop ik jullie nu een aantal tips wil geven over hoe je je het beste kunt voorbereiden.

1. Veiligheid!

Het allerbelangrijkst is natuurlijk je veiligheid! Draag dus ten alle tijden een helm (met MTB LED) en een bril met transparante glazen. Zo zijn je hoofd en je ogen beschermd tegen een eventuele val en takken in je ogen. Als  je niet zo’n bril hebt, zorg dan dat je een veiligheidsbril koopt. Desnoods bij de bouwmarkt want een tak in je ogen wil niemand hebben!

Mtb verlichting helm

2. Goede MTB Verlichting

Als je met het night biken het parcours op gaat is het belangrijk dat je goed kunt zien waar je fietst. Een simpel ledje van de Action gaat je hier niet bij helpen. Zorg dat je bent uitgerust met goede MTB led verlichting. Het is ook belangrijk dat je een achterlichting hebt. Hiervoor kun je het beste een gewoon rood lamp of led nemen. Zelf rijdt ik met de HX6 MTB led op mijn stuur en de SX1 MTB Led (nu vervangen door de HX2 MTB LED)op mijn helm zoals die hierboven is afgebeeld. De HX3 is geeft diffus licht zodat je een soort breedstraler krijg. Richt de led zo dat je tot een meter of 15 zicht hebt voor je bike. De HX2 is een mountainbike led die je zowel op je stuur als op je helm kunt gebruiken. De led is lekker licht en je voelt haast niet dat je iets op je helm hebt. Met deze led kun je goed in de bochten schijnen zodat je ook daar voldoende zicht hebt op waar je naartoe moet sturen. MTB LED  

3. Kleding

Als de zon onder is zal de temperatuur buiten flink dalen. Houdt er dus rekening mee dat je je hier goed voor kleed. Als het beneden de 15 graden gaat worden zorg dan op zijn minst voor been en armwarmers, een thermo/ zweetshirt en een shirt met korte mouwen er overheen. Als je deze nog moet kopen, houd er dan rekening meet dat je kleding koopt met reflecterende delen zodat je te zien bent door andere bikers en automobilisten. Als het rond het vriespunt is kun je het best geïsoleerde kleding dragen met een windstopper zodat je niet afkoelt door de wind. Ook handschoenen zijn nu belangrijk. Koop goede handschoenen die speciaal voor het fietsen zijn gemaakt. Deze hebben goede grip en ademen zodat ze niet vollopen met zweet.

4. Kies een eenvoudige route

Als je voor de eerste keer gaat night biken kies dan een parcours met niet al teveel kort bochtenwerk zodat je kunt wennen aan in het donker fietsen. Je zult zien dat dit nog meer concentratie vereist dan overdag fietsen. Houd daar dus rekening mee! Je ogen moeten altijd even wennen aan het donker, begin dus rustig aan en ga pas versnellen als je het gevoel hebt dat je voldoende skills en vertrouwen in jezelf hebt om wat harder te gaan. Op mtbroutes.nl kun je alle Nederlands routes vinden. Ook daar staat bij hoe moeilijk het parcours is. Zoals ikzelf vind ik het lastig om me in te houden en niet voluit te gaan, maar toch, houd rekening met je veiligheid! Mocht je nog vragen hebben over het night biken? Post je vraag hieronder en ik zal op zo kort mogelijke tijd een reactie geven. Bedankt voor het lezen van dit aritkel!  

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat