Mountainbiken met je hond – Tips

Als je een hond hebt die van rennen houd en je bent zelf fanatiek mountainbiker dan is biken met je hond echt een gave ervaring. Je hond word spelenderwijs goed moe gemaakt en kan zijn energie prima kwijt. En jij hebt veel plezier!


hier wat tips als je met je hond het parcours op gaat!

1. Houd afstand

Ga eerst langzaam rijden om te zien of je hond het spelletje snapt, gaat je hond mee met het parcours of wijkt hij of zij er veel vanaf. Als ze netjes op het pad blijft hoef je weinig te corrigeren. Gaat je hond zijn eigen weg, dan is het tijd om in te grijpen. Communicatie met je hond is dan cruciaal, je wil niet dat je hond bij jou of een ander in het wiel loopt.

2. Communiceer

Leer je hond commando’s als link, rechts, stop en hier. Moeilijker dan dat moet je het niet maken. Als je wilt dat je hond harder gaat roep dan Hup, Hup! Zoals ik doe in onderstaande video.

3. Neem water mee

Een hond heeft net als jij water nodig, zorg dat je voldoende water nee neemt. Als je hond water tekort komt kan ze bij intensieve training wankel worden, misselijk en in het ergste geval oververhit. Als je hond gaat slingeren stop dan onmiddellijk en geef je hond wat te drinken en wat te eten.

4. Neem pauze’s

Wanneer moet je nu even wat minder hard gaan? Nou, dat merk je snel genoeg. Als je je hond meer moet aansporen om harder te lopen is dat een teken dat het te hard gaat. Ga even wat rustiger fietsen zodat jij en je hond even op adem kunnen komen. Zo kun je langer plezier hebben en loopt je hond zich niet kapot.

5. Heb geduld

Niet elke hond leert even snel, zorg dat je de focus op je hond hebt, zorg dat ze het leuk vind en dan gaat de rest redelijk vanzelf. Houd ten alle tijde een riem bij voor het geval je hond niet luistert of zijn focus verliest.

6. Ga biken als het rustig is

Als je weet dat er bij je op het parcours op bepaalde momenten erg druk is, ga dan op een ander tijdstip zodat je rustig kunt oefenen en je hond zo min mogelijk afleiding heeft van andere bikers.  Pas als je vaker met je hond gebiked hebt en je veel vertrouwen hebt dat je hond luistert als het moet.

7. Bouw rustig op

Ga je voor de eerste keer biken met je hond, ga dan niet meteen een half uur voluit. Begin met een paar minuten en als je merkt dat je langer kunt bouw dan de duur op met maximaal 5 minuten per sessie. Zo overtrain je je hond niet en heeft hij of zij het meeste plezier.

8. Geniet en heb plezier

Als je kunt vertrouwen op je hond, en je hond vertrouwd op jou. Heb dan vooral plezier, zorg ervoor dat het een leuk onderling spelletje en competitie word. Zo heb je het langst plezier in het biken met je hond

Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat