Xenon vs LED vs Halogeen, de echte verschillen onthuld

led of xenon verlichting

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen over onze automotive verlichting is, wat is nu beter, led of xenon? Om tot een juist antwoord te komen zul je jezelf moeten afvragen: ‘Wat vind ik het belangrijkst?’. De keus die je maakt is namelijk best persoonlijk.
Sommige mensen willen de hoogste lichtopbrengst, sommige willen de langste levensduur en sommige gewoon een product dat voorzien is van de laatste nieuwe ontwikkelingen omtrent automotive verlichting.

Wij gaan je een handje helpen, want soms is kiezen gewoon lastig, vooral voor degene die voor het eerst in aanraking komen met een upgrade led,- of xenonkit.

xenon of led verlichting

Xenon (HID)

hilox evo black 2 Xenon vs LED vs Halogeen, de echte verschillen onthuld

Om te begrijpen wat xenon is en doet zal ik wat vergelijkingen maken om zo een beter idee te krijgen van wat xenon inhoud.

Geen gloeidraad
In tegenstelling tot halogeen heeft een xenonlamp geen gloeidraad, dat is 1 van de redenen dat xenon tot 4 keer langer mee gaat dan halogeen. Een xenonlamp (afhankelijk van de kwaliteit) gaat tot wel 3500 uur mee, waar halogeen het vaak al begeeft na 800 uur. Een flink verschil dus.

Xenon gas
Hetgeen dat de lamp licht laat geven is het xenon gas. Xenongas is een edelgas dat onder extreem lage temperaturen wordt (−180°C à −190°C) gewonnen uit destillatie van vloeibare lucht. Dit gas licht het beste op bij een spanning van ongeveer 23.000 volt. Doordat het xenongas in een gesloten glazen tube wordt geperst gaat het gas niet zo snel op, en is de xenonlamp erg duurzaam en efficiënt.

Starter / ballast
Om de xenonlamp op 23.000 volt op te laten starten heb je een omvormer nodig. Deze omvormer, ook wel de ballast genoemd, zet 12V om in 23.000V. Een goede kwaliteit ballast is dus cruciaal voor het goed laten functioneren van de xenonlampen. De ballast moet stabiel en krachtig zijn, en werken op bekabeling die eigenlijk bedoeld is voor een halogeenlamp. Dit is een bijzonder ingewikkelde technologie en daardoor vaak vrij kostbaar.

CAN-bus / verlichtingcontrole
De moderne auto, motor en truck zit vaak tjokvol high-tech snufjes om het autorijden de bestuurder veilig en comfortabel te maken. Voertuigen met een can-bus en/of verlichtingscontrole systeem controleren of de lamp nog goed werkt, en als deze defect is dan gaat er een lampje branden in je dashboard. Dit gebeurd ook als je je halogeen upgrade naar xenon, alleen denken de meeste boorcomputers dan dat de lamp defect is vanwege het vermogensverschil en stroomverbruik. De halogeenlamp is namelijk 55W, de xenonlamp is 35W. Om dat verschil op te vangen moet het product voorzien zijn van de juiste elektronica om het gedrag van de halogeenlamp na te bootsen.

Efficiëntie / warmte ontwikkeling
Elke lichtbron geeft warmte af, een halogeenlamp van 55W haalt misschien een lichtopbrengst van 1000 lumen bij een temperatuur van 200 graden Celsius, niet erg efficient dus. Een xenonlamp daarentegen is 35W, de hedendaagse xenonlamp die wij leveren behaalt een lichtopbrengst van 4200 lumen bij een temperatuur die de helft minder is dan halogeen.

Montage
Het installeren van de xenonkit is in de meeste gevallen heel eenvoudig. Vaak moet er wel een gaatje in het afdekkap worden geboord om de bedrading door te kunnen voeren, en de ballast buiten de koplamp te kunnen plaatsen. De gemiddelde montage tijd bedraagt zo’n 35 minuten.

Lichtbeeld met reflector en lenskoplamp
Een xenonlamp heeft net als halogeen een stralingshoek van 360 graden, als je een goede xenonlamp hebt moet het brandpunt van het gas op exact dezelfde positie zitten als het gloeispriraaltje in de halogeenlamp. Hiermee heb je altijd hetzelfde lichtbeeld als met de standaard lichtbron, het maakt dan dus niet uit of je een reflector-, of lenskoplamp hebt. Waar we bij lens koplampen vaak wel een strakkere licht- donkerscheiding zien.

LED (Light emited diode)

led dimlicht ombouw kit hilox Xenon vs LED vs Halogeen, de echte verschillen onthuld

Diode
LED, een product met ontzettend veel potentie voor de toekomst. Super duurzaam, klein en zeer efficiënt. Hoge lichtopbrengst en vele malen koeler dan halogeen of xenon. Dit doordat er geen gloeidraad of gas wordt gebruikt maar een lichtuitstralende diode, een elektronisch component dat ontzettend duurzaam en efficiënt is. Daarom gaat bijvoorbeeld de Luxeon Z ES LED chip die we gebruiken in onze LED upgrade kit ruim 30 tot 50 duizend uur mee.

Driver
Waar een xenonlamp een ballast nodig heeft om goed te functioneren heeft led een driver nodig. De driver voorziet de led chips van een constante stroom zodat deze constant licht geeft zonder hapering. Hiervoor zijn minder en kleinere componenten nodig dan in een xenon ballast, waardoor de driver ook vele malen kleiner is en makkelijker te plaatsen in de koplamp unit.

CAN-bus / verlichtingcontrole
Ook een led kit krijgt net als een xenonkit vaak te maken met voertuigen met CAN-bus en/of verlichtingscontrole. Hiervoor is een speciale CAN-bus module ontwikkeld die communiceert met het voertuig zodat er geen irritant lampje in je dashboard gaat branden. Er zijn 2 type CAN-bus modules, de meest voorkomende en goedkoopste oplossing is de module waarin een weerstand en een condensator zit verwerkt. Deze techniek is eenvoudig en stabiel maar werkt niet op alle voertuigen. Het nieuwste model CAN-bus module is volledig elektronisch, hierbij wordt een slimme IC chip gebruikt die het vermogen afstemt op het betreffende voertuig zodat er geen lampje gaat branden van een defecte lamp.

Efficiëntie / warmte ontwikkeling
LED is ten opzichte van xenon nog efficiënter, de led chips genereren bij laag vermogen enorm veel licht en worden bij met een goed koelsysteem niet warmer dan 100 graden bij een omgevingstemperatuur van 40 graden. We krijgen regelmatig vragen over de warmteontwikkeling, of de leds niet te warm worden. Deze vraag is bij deze dus beantwoord: Je koplamp smelt niet weg.

Montage
Het installeren van de led kit is vaak wat eenvoudiger dan xenon en in de meeste gevallen past alles in de koplamp. Zo niet dan heb je nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld de can-bus module buiten de koplamp te plaatsen. Bij de meeste leds is het raadzaam om even op te meten of je voldoende ruimt hebt, bij de XTR led is dit vaak niet nodig. De gemiddelde montage tijd bedraagt zo’n 25 minuten.

Lichtbeeld met reflector en lenskoplamp
Een beetje fatsoenlijke led zoals wij die aanbieden heeft een stralingshoek van 270 graden. Hierbij is het van groot belang dat de led chips op de juiste positie in de koplamp zitten. De meest ideale positie is links en rechts. Ook het brandpunt van de led chips is belangrijk, deze moet exact op dezelfde positie zitten als het gloeispiraaltje in de halogeenlamp. Hiermee heb je altijd hetzelfde lichtbeeld als met de standaard lichtbron, het maakt dan dus niet uit of je een reflector-, of lenskoplamp hebt. Waar we bij lens koplampen vaak wel een strakkere licht- donkerscheiding zien.

Er zijn ontzettend veel led kits op de markt waarbij de producent geen aandacht heeft besteed aan de kwaliteit maar wel aan de kwantiteit: Hoge lichtopbrengst maar slecht lichtbeeld en/of korte levensduur, en natuurlijk te herkennen aan de lage prijs. Je kunt dan wel goede kwaliteit led chips op de led plaatsen, maar als deze niet op de goede positie zitten heb je er feitelijk weinig aan. Hier heeft onze stagiaire van de TU Eindhoven recentelijk onderzoek naar gedaan, ook naar de de betere kwaliteit leds.

Halogeen

Lichtopbrengst: 1100 lumen max

Techniek: Gloeidraad

Levensduur: 1000 uur

Montage: Past altijd

Prijs: 10,- tot 35,-

LED

Lichtopbrengst: tot 3600 lumen max

Techniek: Light Emited Diode

Levensduur: 50.000 uur

Montage: Past 95% van de tijd

Prijs: 140,- tot 209,-

Xenon

Lichtopbrengst: tot 4200 lumen max

Techniek: Gasontlading

Levensduur: 3.200 uur

Montage: Past altijd

Prijs: 140,- tot 239,-


Close ✕

Prijs

Fitting

Soort kit

Kleurtemperatuur

Kleur led halsband

Maat